(+90) 212 631 00 02 / (+90) 537 591 32 21
26
Eki

Konteyner Ölçüleri

Konteyner Ölçüleri

Lojistikte birçok farklı taşıma şekli bulunmaktadır. Bu şekillerden bir tanesi de konteyner şekli taşımacılıktır. Konteyner ölçüleri özel şekilde araçlara uygulanabildiği gibi standart olan ölçülerde mevcuttur. Konteyner iç ölçüleri yeni tarz araçlara göre değişiklik gösterse de konteyner ölçüleri standart olup pek fazla değişmemektedir.

Konteynerle karayolları konteyner taşımacılığı olabileceği gibi denizyolu konteyner taşımacılığı şeklinde de olabilir. Denizyolu konteyner taşımacılığı konteyner taşımacılığında daha sık tercih edilen ve denizyolu ulaşımı olan liman olan konumlara yapılan en sık konteyner taşımacılığından biridir. Konteyner standart ölçüleri taşınacak yüke göre ayarlanabilir. Uluslararası veya yurtiçi ya da her ikisi birden çalışan firmalarda genellikle konteyner standart ölçülerine sahip konteynerler kullanılmaktadır. Karayolları konteyner taşımacılığı genellikle yurtiçi veya sınır komşuları gibi yakın konumlar için sıklıkla kullanılan taşımacılık şeklidir. Denizyolu konteyner taşımacılığı genellikle uzak mesafede taşımalar için denizyolu ve liman olan konumlar için kullanılır.

Konteyner iç ölçüleri, konteyner standart ölçülerine dâhildir. Bu yüzden standart konteynerlerin iç ölçüleri de standarttır. Uluslararası kullanıma uygun olarak üretilen konteynerler standart ölçülere sahip olarak üretilmektedir. Farklı araç tipleri için sonradan üretilen konteyner standart ölçülerin dışına çıkarak konteyner iç ölçüleri de birbirinden farklı olabilir. Bu tip özel üretim ve özel araçlara yapılan farklı konteynerler lojistik piyasasında pek fazla bulunmayan ve kullanılmayan konteyner tiplerindendir. Denizyolu konteyner taşımacılığı ve karayolları konteyner taşımacılığında genellikle konteyner ölçüleri, konteyner standart ölçülerine uygun olarak üretilen konteynerler kullanılarak yapılır. Karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı gibi konteyner kullanılarak yapılan taşımacılıklara kullanılan konteynerler standart ölçülere sahip konteynerlerdir. Bu konteyner farklı tip ve ölçülere sahip konteyner çeşitleri olarak birbirlerinden ayrılır.

Konteyner ölçüleri standart şekle sahiptirler ve standart ölçülere sahip birçok farklı konteyner tipi bulunmaktadır. Bu konteynerle kullanım amaçları ve taşıyacakları yük miktarına göre farklı sebeplerden dolayı seçilirler. Bu şekilde her türlü taşıma şekline göre uygun konteyner bulmak mümkün hale gelir ve karayolları konteyner taşımacılığı veya denizyolu konteyner taşımacılığı işlemleri kolaylıkla yapılmaktadır. Konteynerlerin her çeşidinin konteyner iç ölçüleri farklıdır bununla beraber konteynerin çeşitlerine göre taşıyabilecekleri yük miktarları da değişiklik göstertmektedir. Konteyner standart ölçüleri konteyner çeşitlerine göre değişiklik göstertmektedir. Konteyner ölçüleri denizyolu konteyner taşımacılığı ve karayolu konteyner taşımacılığı için kullanılan konteynerler için farklı ölçülerde değildir. Standart olarak her iki taşıma şekli içinde aynı konteyner tipleri kullanılmaktadır.

Konteynerlerin yüklemesi ve yük taşıması diğer birçok taşıma çeşidine göre daha kolay ve avantajlı olması konteyner taşımacılığını öne çıkartmaktadır. Konteynerlerin yüklenmesi ve taşıyacak araca yüklenmesi sayesinde seçilen şekilde denizyolu konteyner taşımacılığı veya karayolu konteyner taşımacılığı gibi çeşitlerle yükler daha kolay şekilde taşınmaktadır. Konteyner ölçüleri piyasada sıklıkla kullanılan taşıyıcı araçlara yüklenebilecek şekilde, standart paketlerin boyutlarını düzenli bir şekilde dizecek şekilde belirlenmektedir. Konteyner ölçüleri taşıyıcı araçlara yüklenebilmek açısından kolaylık sağlayacak şekilde olmalıdır. Bundan dolayı taşıyıcı araçların standartları belirlendiği için konteyner ölçüleri de bir standarda bağlanmıştır. Konteyner standart ölçüleri, karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için aynı standartlarda belirlenmiştir. Konteyner iç ölçüleri de bunlarla beraber standarda bağlanmış ve bu şekilde konteyner taşımacılık standardı belirlenmiştir. Standart konteyner çeşitleri şunlardır;

20’lik ve 40’lık DC Konteynerler

Genel amaçlı konteynerler olarak bilinen konteyner çeşitlerindendir. Uzunluk ve genişlik açısından standartlaşmış uluslararası ölçülere uygun olup yükseklikleri değişiklik gösterebilir. İki kapıya sahiptirler ve sadece bir tane kapısı dışa doğru açılır. İsimlerinde geçen 20 dc konteyner ölçüleri ve 40 dc konteyner ölçüleri ibaresi inç cinsinden konteynerlerin uzunluklarını ifade eder. 20 inç ve 40 inç olarak iki tipte olabilirler. Konteyner standart ölçülerinde iki farklı tip konteynerlerdir. Karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için uygun olan tipte konteynerlerdir. Bu konteynerlerin genellikle kapıları kapandığı zaman su ve hava geçirmez özellikleri mevcuttur. Bu tip konteynerler farklı amaçlar için üretilebilirler. Bu yüzden imal edildikleri maddeler değişiklik gösterebilir. Standart olarak izin verilen taşıma kiloları vardır. İmal edildikleri maddeler yüzünden içlerine alabilecekleri yük miktarlarında değişiklik olabilir. Genellikle çelik veya alüminyumdan yapılırlar. İç ölçüleri yükseklikleri dışında standart olarak aynıdır. Çelikten üretilen bu konteynerler hammadde olarak ağır olduğu için taşıyabilecek yük miktarları daha az olmaktadır.

20 üstü açık ve 40 üstü açık konteyner

20’lik ve 40’lık Üstü Açık Konteynerler

Genel amaçlı konteynerle aynı standart konteyner ölçülerine sahiptirler. Onlardan tek farkları kapılarının dışında kapıdan girmeyecek kadar büyük ve uzun yükler için üstlerinin sabit olmaması açılıp kapanabilmesidir. Bu sayede kapıdan giremeyecek büyüklükteki yüklerin konteynerlere yüklenmesi çok daha kolay olmaktadır. Karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için uygundurlar. Karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için üretilen konteyner standart ölçülerine uymaktadır. Bu sayede uluslararası taşımacılık içinde kullanılabilecek ölçülere sahiptirler. Daha çok ağır yükler için kullanılan bu konteynerler bu özelliklerinden dolayı tabanları daha kalın yapılmışlardır. Tabanlarının kalın olması sayesinde taşıdığı yükleri daha rahat kaldırmaktadır. Bunlardan dolayı yüksekliği sığmayan veya zar zor sığan ağır yükler için sıklıkla kullanılmaktadır.

Üstten taşmalı yükler için tercih edilen ve genellikle makine gibi ağır yüklerin taşınmasında kullanılır. Üstleri bir branda yardımıyla sıkıca kapatılarak kullanıma uygun hale getirilir. Üstten taşan yüklerin nakledilmesi için standart ölçülere uygun olarak tasarlanan bu konteynerlerin uzunluğuna göre sınıflandırıldıkları 20’lik ve 40’lık konteyner olarak iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Uzunluk olarak taşınacak yüke göre tercih edilen bu konteynerler üstten taşma imkânlarıyla yükseklikleri konteyner standartlarından fazla olan yükler için tercih edilmektedir. Konteyner iç ölçüleri standart olarak belirlenmiş ve uluslararası taşımacılıklar için uygun olarak tasarlanmışlardır.

20 flat rack ve 40 flat rack konteyner

20’lik Flat Rack, 40’lık Flat Rack ve 40’lık Kapanabilir Flat Rack Konteynerler

Lojistik sektöründe genellikle kısaca flat denilen konteyner çeşididir. Bu konteynerlerin iki kenarı ve üstü yoktur. Kenarlardan ve üstten taşmalı yükler için kullanılmak için tasarlanmıştır. Genel kullanıma uygun konteyner ölçüleriyle aynıdır. Bu yüzden uluslararası taşımacılıkta rahatlıkla kullanılabilirler. Denizyolu konteyner taşımacılığı ve karayolları konteyner taşımacılığı için uygundurlar. Kapanabilir flat rack konteynerler ise isteğe göre kapanabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Onlarında konteyner standart ölçülerine sahip olmalarından dolayı uluslararası taşımaya uygun konteynerlerdir. 20 ve 40 olarak iki ayrı çeşittedirler. Boyut olarak büyük yükler için tasarlanmasından dolayı üstten veya yanlardan yüklenmeye uygun olarak yapılmışlardır. Bu yüzden bu konteynerlerin tabanları çok kalındır. Kalınlıktan dolayı rahatlıkla ağır yükleri taşıyabilirler. Konteyner standart ölçülerinde oldukları için direklerden köşe direklerinden ölçüldüğü zaman konteyner iç ölçüleri standart olarak tasarlanmıştır. Yanlarının ve üstlerinin açık olmasından dolayı bu konteynerlere yüklerin yüklenmesi çok daha kolaydır. Yüklerin yanlardan ve üstten taşmasına izin verilecek şekilde yüklenmesi için böyle bir konteyner tasarımı yapılmıştır. Kapanabilir olarak tasarlanan çeşitlerinde ise taşmaya çok fazla müsaade edilmeden yüklenmelere izin verilir ve branda yardımıyla kapatılarak kullanılabilir.

40’lık High Cube ve 45’lik High Cube Konteynerler

Bu konteynerler genellikle ağırlık olarak hafif sayılabilecek ama volüm olarak büyük olan yükler için kullanılırlar. Boyutları konteyner standart ölçülerinde olan 40’lık konteynerler aynı olan ama yükseklikleri 30 cm fazla olan çeşitleridir. Bu konteynerlerde standart konteyner ölçülerine dâhil olan konteyner çeşitlerinden olduğu için karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için uygundurlar. Bu konteyner, konteyner standart ölçülerine uygun olduğu olarak tasarlanmasından dolayı konteyner iç ölçüleri de standartlara uygun olarak tasarlanmıştır. Bu yüzden bu konteyner çeşitleri uluslararası taşımacılık için uygun olan konteynerlerdendir.

40’lık Reefer, 40’lık High Cube Reefer ve 45 High Cube Reefer Konteynerler

Bu konteynerler, konteyner standart ölçülerine uygun olarak tasarlanmış bir diğer konteyner çeşitlerindendir. Konteyner iç ölçüleri diğer standart konteyner iç ölçülerinden farklı olabilir çünkü bu konteyner tiplerine takılacak motorlu soğutma makinalarıyla birlikte soğutma zincirleri için kullanılan konteyner çeşitlerindendir. Konteyner ölçüleri standart olarak tasarlandığı için karayolları konteyner taşımacılığı ve denizyolu konteyner taşımacılığı için uygun olan konteynerlerdendir. Ayrıca uluslararası taşımacılık için uygun olan konteynerlerdendir. Soğutma yapabilecek konteynerlerden oldukları için genellikle sebze, meyve ve birçok taze ürün taşımasında kullanılan konteynerlerdendir.

Share This Post