Mal ya da ürün farklı kanallarla bir yerden başka yere taşınmakta olup, bu taşıma işlemi genellikle mal yük sahipleri ile taşıyıcılar arasında gerçekleştirilen bir süreçtir. Ancak bu sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi ve her iki tarafın da haklarının korunması için arada bir köprü görevi gören işlem ise freight forwarder denilmektedir.
Freight forwarder nedir sorusu ise bu konuda biraz daha detay isteyenlerin aklına gelebilecek ilk sorulardan biridir. Genel anlamda, freight forwarder, taşımacılık sürecinde mal sahipleri ile taşımacılık firmaları arasında işlemleri kolaylaştıran ve organize eden firmalara verilen isimdir.
Bu firmalar, taşımacılık sürecinde taraflar arasında iletişimi sağlar, uygun taşıma ve gümrükleme hizmetleri sağlar ve taşınacak malın güvenliği ve zamanında teslimatını sağlar. Bu nedenle, freight forwarderlar taşımacılık sürecinde büyük bir öneme sahiptir ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde ilerlemesinden sorumludurlar.
Freight Forwarder Görevleri Nedir?
Freight forwarder işlevleri arasında şunları belirtebiliriz:
- Genellikle, bir ürün ithal edildiğinde KDV ve ithalat vergileri ödenir. Bu durumlarda, nakliyat firmalarına ayrılan bütçeden de ödeme yapılır.
- Nakliye şirketlerini endişelendiren konulardan biri, ürünlerin taşınırken zarar görebileceği olasılığıdır. Bu istenmeyen durumlarda, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, taşıma aracısı gerekli sigortaları sağlamaktadır.
- Freight forwarder, taşıma şirketini de içerecek şekilde düşünülmektedir. Bazı ülkelerde gümrük veya ithalat izni gerekebilir. Dolayısıyla, belirli ürünleri ithal etmek için izin almak gerekebilir. Nakliyat firması, bu süreci yöneterek size yardımcı olabilir. Bu sayede eşyaların taşınması daha güvenli ve sorunsuz olabilir.
- İthalat ve ihracat konularında geniş bilgiye sahip oldukları için, gerekli belgeleri müşteriye temin ederler ve aynı zamanda müşterinin gümrük vergilerini düzenlerler. Başka bir deyişle, izinleri müşteri adına almak için başvuru yapabilirler. Tüm süreci yöneten forwarder, işleri daha hızlı bir şekilde sonuçlandırabilir.
Freight Forwarder Türleri
Türkiye’de de birçok farklı türde ve büyüklükte taşımacılık firması bulunmaktadır.
Freight Forwarder Türleri arasında deniz taşımacılığı, hava taşımacılığı, kara taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı gibi değişik alanlarda hizmet veren firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar, gönderilerin güvenilir ve zamanında bir şekilde taşınmasını sağlayarak müşterilerine büyük bir kolaylık sunarlar.
Freight Forwarder Faaliyet Alanları
Dünya genelinde birçok şirket, çeşitli hizmetlerle faaliyet gösteren taşıma ve lojistik şirketlerine hizmet sunmaktadır. Bu şirketler, karayolu, havayolu ve denizyolu gibi çeşitli taşıma seçeneklerini kullanarak entegre lojistik çözümleri sunarlar. Ayrıca gümrükleme, sigorta ve diğer operasyon yönetimi hizmetlerini de koordine ederek süreçleri işbirliği içinde yönetirler.
- Elleçleme
- Karayolu nakliyat belgelerinin düzenlenmesi
- Maliyet planlaması
- Depolama
- Sigortalama
- Banka işlemleri
- Tüm birimler arasında koordinasyon ve iletişimin kurulması için bilgi teknolojilerinin kullanılması
- Müşteri ilişkileri yönetimi
- Paketleme, kodlama ve etiketleme
- Nakliye anlaşması ve içeriğinin tanımlanması
- Uluslararası yasal düzenlemeler ve uygulamalar konusunda danışmanlık sunulmaktadır.
- Karayolu, denizyolu ve havayolu hizmetlerinin yanı sıra demiryolu, nehir yolu, boru hattı ve kombine taşımacılık hizmetlerinin sunulması yaygındır.
Freight Forwarder Özellikleri
Freight Forwarderlar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle de öncelik olarak, gümrük protokollerine hakim olmaları ve tüm bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. Limandan limana hatta ülkeden ülkeye taşınacak olan yüklerin farklılık gösterebildiğini göz önünde bulundurarak, bir freight forwarder’ın uzman olması oldukça önemlidir.
Birçok beklenilmeyen durumla karşı karşıya kalan taşımacılık sektöründe, freight forwarder’ların her durum karşısında çözüm önerisi sunma becerisine sahip olmaları gerekmektedir. Özellikle teknolojik sorunlar ya da aksiliklerle karşı karşıya kaldıklarında, hızlı bir şekilde çözüm odaklı olabilmelidirler.
Bir freight forwarder seçerken uzmanlığının yanı sıra çözüm odaklı yaklaşımın da göz önünde bulundurmak önemlidir. Güvenilir ve tecrübeli bir freight forwarder ile çalışmak, taşımacılık sürecinde karşılaşılabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelmede yardımcı olabilir.